top of page
yoga-therapy1_edited.jpg

Yin Yoga

Wat is Yin Yoga?

Yin yoga is een stijl waarin houdingen passief worden vastgehouden gedurende minimaal drie minuten, maar ook 5-7 minuten of langer, met de bedoeling de fascia en andere bindweefsels van het lichaam te stimuleren. Yin yoga bestaan vooral uit zittende en liggende houdingen, er zijn meestal geen staande houdingen.

Yin yoga richt zich op bindweefsel en heeft een andere benadering van de beoefening dan meer actieve vormen van yoga. Het is de bedoeling dat het lichaam zich volledig ontspant in de houding en de zwaartekracht brengt je langzaam dieper en dieper in de houding. Kussens en dekens worden vaak gebruikt om het lichaam te ondersteunen, zodat het makkelijker kan ontspannen.

Yin yoga vind zijn oorspring inf de oude Chinese filosofie en is diep verbonden met het idee om yin en yang in balans te brengen. De meeste activiteiten in ons leven vallen in de yang-energie. Yin yoga probeert het lichaam terug te brengen naar meer harmonie door ons de kans te geven te vertragen en naar de diepere diepten te gaan. Lagen waar spanning en verkramping die vaak worden vastgehouden.


De meridianen
Een ander belangrijk onderdeel van yin yoga gaat over het effect op de energie en emoties van een ons als mens. Traditionele Chinese geneeskunde gebruikt de ideeën van meridianen om te verwijzen naar de verschillende energiekanalen in het lichaam. Wanneer die kanalen worden geopend en in balans zijn, is de overtuiging dat energie vrij kan bewegen, wat leidt tot een optimale gezondheid. Wanneer die energie vastloopt of stagneert, ontstaat er onbalans die tot ziekte kan leiden.

De houdingen in een yin yoga-oefening werken om spanning en compressie te gebruiken om deze meridianen te richten en ze open en in balans te houden. En hoewel dit zeker bijdraagt aan de lichamelijke gezondheid, heeft het ook een diepgaand effect op de emotionele gezondheid.

Gevoelens
Het is niet ongewoon dat je tijdens een yin les sterke gevoelens kan ervaren, zoals opwinding, verdriet, angst en vreugde. Iedere houding zal je uitnodigen de diepere, energetische lagen van het lichaam ervaren, en vastgezette emoties los te laten.

Daarom kunnen heupopeningshoudingen, vrij letterlijk, tranen veroorzaken en studenten laten denken "wat gebeurt er en waarom huil ik?". Het is belangrijk om te weten dat dit, hoewel soms verwarrend, een normale ervaring is in een yin-les. Door verbinding te maken met de adem kunnen die opgekropte emoties losgelaten worden, waardoor er meer ruimte en ruimte ontstaat voor nieuwe ervaringen en emoties om vrij te bewegen.

Yin-beoefening biedt een kans voor een veilige verkenning van de innerlijke werking van het emotionele lichaam. Leren zitten met gevoelens die overweldigend zijn en de adem gebruiken om je bewust te worden van die emoties en ze te metaboliseren, is een vaardigheid die kan worden verbeterd elke keer dat een student door een yin yogabeoefening gaat. Het opbouwen van zelfcompassie en veerkracht gedurende deze tijd is een voordeel van yin yoga dat niet alleen helpt tijdens de beoefening, maar ook in het leven.

Yin Yoga wordt op aangeboden op:

maandag 19.00 uur

dinsdag  9.30 en 20.20 uur

woendag 20.20 uur

vrijdag 10.45 uur

Door Ingrid en Jolanda

bottom of page